woensdag 26 april 2017

Swingende karpers

Vissen met de swingtip vind ik één van de leukste bezigheden in de visserij. Vandaar dat ik kortgeleden mijn collectie swingtiphengels compleet heb gemaakt met de aanschaf van de Fair Play swingtiphengel Cobold light. Volgens opgaaf een hengel geschikt voor 12/00 tot 14/00 nylon en voor het gebruik van de reguliere maten swingtips en de lichtste soorten quivertips. Ik vond dat een praktijktest van de hengel niet lang mocht uitblijven dus toog ik met de volledige uitrusting, inclusief paraplu vanwege de aangekondigde buitjes, naar een plas in de buurt. Ik ving er in de voorgaande jaren brasem maar vooral ook blankvoorn en zelfs ruisvoorn met de swingtip.

Heerlijk relaxed vissen
Ik tuigde de hengel op met 12/00 nylon, een glasvezel swingtip van 40 centimeter, een schuifloodje van 5 gram en een limerick haakje 14 met daarop maden, casters en maïs in afwisselende combinaties. Ik was blij met de meegebrachte paraplu want al snel viel het eerste buitje. Ook al snel werd het weer droog en zat ik lekker beschut met mijn T-shirt aan in de zon. Dit zou zich nog meerdere malen gedurende de dag herhalen. 
Na wat frummelige aanbeten kreeg ik een mooie liftende swingtip te zien en kon aanslaan. Zoals Marco Kraal in Vis TV zou zeggen: Hangen!!! Vis!!! Het was direct duidelijk dat ik niet met een voorntje van doen had. De vis bleef bonkend in de diepte, resulterend in een fraai gebogen swingtiphengel. 

Fraaie buiging
Pas een tijdje later kreeg de vis door dat er toch echt wat aan de hand was en ging een paar keer angstaanjagend lang door de slip. Karper, dat was nu wel duidelijk. Ik had in de voorgaande jaren in dit water slechts één keer een karper gehaakt, op de ultralight swingtiphengel, en die kon ik toen niet landen vanwege lijnbreuk. Ik drilde daarom nu met zachte hand en pas vele minuten later kon ik de vis landen. Een hele mooie spiegelkarper van 57 cm! Wàt een dril, en wat gedroeg de hengel zich tijdens de dril voorbeeldig! Alweer een heel mooi voorbeeld van waartoe je met licht materiaal in staat bent.
Swingende spiegelkarper van 57 cm
De fraaie vangst werd opgevolgd door een tweetal brasempjes en daarna haakte ik nog een karper. Deze schoot nog vóór zich aan de oppervlakte te hebben laten zien alweer los. Een paar blankvoorns volgden en toen wéér karper. Deze was een stukje kleiner maar de dril was niet minder spectaculair op de lichte combinatie. 

40 cm spiegel
Ik kon het niet geloven, zoveel karpers achter elkaar. En ik kon ze nog landen ook op de lichte hengel, en dat met 12/00 nylon met een breeksterkte van 1,1 kg! Wat een sport. Na een hagelbui, een kop koffie en een uurtje rust haakte ik een laatste karper. Dit was de grootste en ik had duidelijk veel meer tijd en moeite nodig om deze flinke jongen naar de kant te dirigeren. Toen de vis een flinke tijd later in zicht kwam, begon ik sterk te twijfelen of ik deze vis zelf in mijn kleine netje kon gaan krijgen en riep de hulp in van een paar jonge vissers die zojuist waren begonnen met vissen. De hulp die ik kreeg en het grote karpernet van de jongens waren mijn redding en ik kon op de foto met een mooie vette spiegel van 60 cm. Wat een avontuur!
De laatste swingende spiegel van 60 cm
Ik begreep van één van de jongens dat er recent een uitzetting van karpers had plaatsgevonden. Dat verklaarde meteen dat ik er zoveel had gehaakt vandaag. Ondanks de spectaculaire vangsten en de drills die echt kicken waren geweest, kreeg ik toch een beetje een dubbel gevoel. Ik had maar een paar brasempjes en blankvoorntjes gehaakt. De karpervangsten hadden de overhand gehad. Was ik nu mijn lichte swingtipwatertje kwijtgeraakt aan de karper? Ik kon de karpers op de kant krijgen maar als ik er gericht op zou gaan vissen dan zou ik toch zwaarder materiaal gebruiken, bijvoorbeeld de swingtiphengel Cobold Heavy 3.00m en 18/00 of 20/00 nylon. 

De meerderheid van de vissers geeft de voorkeur aan karper. Het ultralicht of licht vissen op brasem en voorn is allang uit de toptien van visserijen verdwenen. Daarom wordt er in veel afgesloten plassen regelmatig karper uitgezet. Ik vind het jammer. Ik besloot dat het geen zin meer heeft om licht te gaan vissen op voorn en brasem als de kans op karper zo veel groter is geworden. Ik moet dus op zoek naar een ander water voor het lichte en ultralichte swingtippen.

Ondanks dit zure bijsmaakje was het toch een hele spectaculaire dag en een mooie inwijding van mijn nieuwe hengel!

zondag 23 april 2017

Snoepwinkel


Genoten van een bezoek aan de snoepwinkel van Jan Bassez èn genoten van de eindeloze gastvrijheid van Jan Bassez en zijn ouders. Nogmaals hartelijk bedankt, Jan en familie!

Ik kon het niet laten de eerste Fair Play hengel met een blauwe taille te verhuizen van Sint Lenaarts naar Groningen. Het is de Cobold Swingtiphengel Light, uitgevoerd in nieuw cobold glas.


donderdag 20 april 2017

Giebel als sportvis

Maar al te vaak is giebel, de oorspronkelijke goudvis (Carassius gibelio), een ongewenste bijvangst tijdens het karperen. De veel minder sterke en kleinere giebel is een teleurstelling, wanneer gedrild op zelfs een lichte karper-uitrusting. Maar zoals met zovele vissoorten: als je ze gaat bevissen met het juiste, lichte materiaal dan worden ze opeens waardige "tegenstanders". 

Ik bevis de giebel graag met een ultralichte Fair Play swingtiphengel van Cobold glas. Het is een heerlijk zacht hengeltje die al buigt op een kleine vis. Ik maak gebruik van een grafiet swingtip van 50 cm. Die tip is superlicht maar heeft door zijn lengte een flinke uitslag. Dat is nodig omdat er nog wel eens een karper(tje) tussendoor wordt gevangen en met een felle karper-aanbeet is een beetje extra uitloop wel gewenst. Vissen met een swingtip is overigens één van mijn favoriete bezigheden. Het aanslaan op een omhoog klimmende tip, ten teken van een vis die het aas heeft geaccepteerd en er mee weg zwemt, is voor mij nòg mooier dan aanslaan op een verdwijnende dobber.

Swingtip en giebel

Die giebel doet het heel leuk op zo'n lichte hengel. Een lijn van 12/00 nylon past hier goed bij en dan is de dril van een giebel opeens een feestje. Als aas gebruik ik vaak simpelweg maden of mais. Ik heb de gelukkige omstandigheid een paar vijvers in de buurt te hebben die vol zitten met giebel dus ik kan er vrij gericht op vissen. Kleine karpers die het aas pakken zijn ook nog goed te drillen en zorgen voor spannende momenten. Een heel enkele keer krijg je een veel te grote karper aan de haak en dan is lijnbreuk (vaak door hard aanslaan op een veel te snelle run) het resultaat. Gelukkig is dit zelden het geval.


De giebel op ultralicht materiaal: een volwaardige sportvis!

Ik beleef veel plezier aan de giebels op mijn ultralichte materiaal. Bedenk altijd hoe je op een zo licht mogelijke manier op de aanwezige vissoort kunt vissen en op die manier zijn vele vissoorten opeens niet meer zo ongewenst!

zondag 2 april 2017

Juiste plek, juiste tijd

Ik schreef het al in mijn vorige bericht: op plek 4 van mijn bucket-list voor 2017 staat "winde vangen". Nou, dat is gisteren al gelukt! Vismaat Henk Vegt, die ik vorig jaar spontaan aan de waterkant ontmoette tijdens het spinnen op snoek, heeft al uitgebreid wanneer en waar de windes aanwezig zijn tijdens hun paaitrek naar de beken en stroompjes in het noorden van het land. Henk wilde deze info graag met mij delen (waarvoor nogmaals dank, Henk!) en zo kwam het dat we na onze eerste ontmoeting vorig jaar, samen gingen vissen op winde.

Het is inderdaad een kwestie van juiste plek, juiste tijd. Steeds massaler lijkt de winde de noordelijke beken gevonden te hebben als paaigrond maar het is nog wel zoeken en weten wanneer ze er zijn. Gisteren hadden we alle omstandigheden mee. Het weer was tot in de middag ook heerlijk, een graad of 15 en weinig wind. Bij aankomst op de eerste stek zagen we al uitgebreid activiteit in de vorm van kringen en golven in het water. Ik kon al vrij snel de eerste winde haken!

De eerste vis mat 40 cm

Ik viste met de lange Fair Play Cobold vlokhengel van 270cm. Een zachte hengel met een heel mooie progressieve buiging. Het Penn Conflict molentje was gevuld met 16/00 Caperlan nylon. Als aas een flinke vlok. Henk viste eerst met de vliegenlat maar ging daarna over op de vlokhengel. en gebruikte alleen een haak met een flinke korst brood. Dat de vis ook aan de oppervlakte aaste bleek al snel toen de korst die Henk had laten meedriften met de stroom, plots weggeslurpt werd. Een mooie winde werd geland en  daarna volgde er nog één! 

Op de drijvende korst

Op een andere stek even verderop begon het even frustrerend voor mij met een paar missers. Te snel aanslaan bleek het euvel. Het dobbertje wordt zo snel weggetrokken dat je de neiging hebt direct aan te slaan. Een seconde wachten bleek het verschil tussen missen en vangen te betekenen want ik kon al snel na de missers het grootste exemplaar van de dag haken; 50 cm! Later dacht ik ook nog dat de haak niet snel te groot is voor deze visserij. Windes hebben flinke muilen. 

De grootste van de dag, 50 cm

De lange zachte vlokhengel stond in een prachtige bocht tijdens de dril. De grootste vis ging even heel kort door de slip, maar van een gierende slip en angstige momenten was geen sprake. Ik denk dat het ook nog wel lichter kan, met de lichte vlokhengel en 12/00. Maar Henk vertelde dat er in datzelfde water ook karper rondzwemt en dan is een beetje extra niet zo heel erg, voor het geval dat...

Gave winde van 48 cm
Een laatste exemplaar van 48 cm maakte de dag compleet. Het begon al te druppelen en de buienradar voorspelde niet veel goeds voor de rest van de middag. Naar huis en nagenieten met een kop koffie en een verrassing in de vorm van een zoute haring die de vrouw van Henk had meegenomen. Zwiepen met een heleboel hengeltjes, die Henk overigens zelf bouwt. Tips uitwisselen. Licht vissen, zo eenvoudig mogelijk, genieten van natuur en prachtige vissen en kameraadschap onder vismaten. Prachtige hobby, ik blijf het herhalen!

zondag 26 maart 2017

Een nieuw begin

Vandaag heb ik me toch weer laten verleiden om een spinnertje te water te laten. Net zoals vorig weekend koos ik de ultralight Fair Play Floret en een klein spinnertje, in de hoop een snoek(je) te haken en te kunnen drillen in het nog planten-arme water. Er mag nog op snoek gevist worden in maart, maar net als vorig weekend zag ik volop snoek paaien en dat hebben ze wel wat anders aan hun hoofd dan achter mijn spinnertje aan gaan. Mijn straf was dus dat ik wéér niets ving. Mijn geluk was dat ik kon genieten van het paai-schouwspel en het lekker buiten zijn.

Zo aan het einde van het snoekseizoen en in het prille voorjaar besloot ik een soort "bucket-list" of top-tien te maken van zaken die ik binnen mijn vis-hobby dit jaar nog wil doen of bereiken. Ik kwam tot de volgende lijst:

1. Karperen met de pen. Dit heb ik veel te weinig gedaan de afgelopen jaren, terwijl ik prima hengels voor dit doel heb. Allereerst de FP brasem cobold 315 voor het echt lichte werk, maar ook de FP grafiet special light long van 1.25lb.

2. Een zeelt vangen.

3. Swingtippen. Ik vind het nog steeds één van de meest mooie manieren van vissen op afstand. Brasem, karper, etc. Ik moet en zal meer swingtippen dit jaar. Zelfs op giebel met de ultralight swingtiphengel!

4. Winde vangen.

5. Ruisvoorn vangen met spinner of propellervlieg. Naast natuurlijk het "normale" vlokvissen lijkt het me reuze leuk om een ruisvoorn met kunstaas te verleiden!

6. Ontdekken of ik wel of niet wil gaan vliegvissen. Deze staat al een aantal jaren op de agenda maar heb ik bewust afgehouden vanwege ernstig verslavingsgevaar en overmatige extra kosten...

7. Baars vangen op de Floret.

8. Snoekbaars vangen.

9. Dropshotten. Ik weet het, een modern woord voor vissen met een enkele-haak-paternoster, maar ik wil wel eens proberen of de Fair Play hengels nou echt zo beroerd zijn om te gebruiken met deze "moderne" techniek. Ik ving vorig jaar al eens een flinke baars met een levende worm op een dropshot montage gevist met de grafiet tiengrammer. Eens kijken of dat ook ultralight kan.

10. Met de quivertip vissen op groot water, bijvoorbeeld de grote rivieren.

Zo, dat is 'em dan. Niet dwingend, wel bedoeld als inspiratie. Iemand nog ideeën?

zondag 12 maart 2017

De Fair Play Cobold achtgrammer

Als het over de universele lichte spinhengel voor het poldervissen gaat, dan gaat het in bepaalde kringen steeds meer over de achtgrammer. Was "vroeger" de twaalfgrammer een universele spinhengel en later de tiengrammer, nu wil het verhaal dat je een achtgrammer breed in kunt zetten. Zogezegd omdat de snoek gemiddeld wat kleiner is dan "vroeger", maar dat durf ik echt niet te beweren. Ik denk zelf eerder omdat er (gelukkig) veel hengelaars zijn die graag een beetje lichter gaan vissen.

Voor mijzelf is een spinhengel met een vermogen van tien gram nog steeds een heel universeel inzetbare hengel voor het spinnen op snoek. Maar de stap naar een vijfgrammer als je iets lichter wilt vissen blijkt toch vaak een grote. Dan is inderdaad een achtgrammer nog zo gek niet. Met een nylon lijn van zo'n 16/00 ben je dan heel mooi licht aan het vissen op snoek en sta je niet voor schut als opeens blijkt dat de baars er zin in heeft.

Mijn voorkeur gaat uit naar Fair Play spinhengels van Cobold glasvezel, dat moge zo langzamerhand duidelijk zijn. Een goede spinhengel van Cobold is kittig van actie maar buigt desgewenst gemakkelijk en diep door tijdens de dril. Ik ben de gelukkige bezitter van een Cobold achtgrammer, heel mooi afgebouwd door Jan Bassez, met de door mij gekozen donkerrode wikkelingen en met een extra sier randje. 

Perfect afgewerkt

De hengel is 1.75cm lang en dat vind ik een mooie lengte voor een lichte spinhengel. Ik heb het eigenlijk niet zo op de lange en extra lange spinhengels die velen zo roemen tegenwoordig. Jazeker, verder werpen, gemakkelijker langs de oever om een rietkraag heen vissen, allemaal voordelen. Maar die extra lengte zit mij eerlijk gezegd vaak meer "in de weg" dan dat ik er voordeel bij heb. En de hengel is bij een grotere lengte ook zwaarder, wat je in je polsen en schouders gaat voelen na een dag vissen.


Fair Play, echte hengels

Zoals gezegd voel je tijdens het vissen duidelijk dat je lichter vist dan met een tiengrammer. Maar het is géén ultralichte hengel; daarvoor kom je toch echt uit bij de vijfgrammer of lichter. Welke spinners vis je op de achtgrammer? Ik gebruikte een Indiana 34mm spinner, een Succes 35mm, maar ook een Colorado 25mm. Alweer vrij universeel, dus. Ik zou zeggen, alles wat je normaal op de vijfgrammer vist, plus nog wat zwaardere spinners. Echte spinners voor de tiengrammer, de Indiana 40mm of de Terrible 45mm bijvoorbeeld, zijn te zwaar. Maar ook hier hebben we weer te maken met persoonlijke voorkeur.

De achtgrammer "in het wild"

En hoe drilt de achtgrammer? De snoek van 74cm die ik er recentelijk mee ving, was een hele mooie partij voor de hengel. Twee keer moest de slip van de molen heel kort assistentie verlenen om al te veel stress op de 16/00 nylon te voorkomen. Het ging allemaal heel beheerst en de dril was prettig maar niet te lang. Je hebt echt niet het gevoel dat je een ultralicht kunststukje staat op te voeren maar het gevoel te zwaar te vissen had ik ook geen moment. 
74cm aan de achtgrammer, een hele mooie partij
Universeel? Jazeker, voor mij wel! Deze hengel is in een hele korte tijd een favoriet in mijn collectie geworden.
zaterdag 18 februari 2017

Op pad met de tiengrammer en met de vijfgrammer

Afgelopen donderdag, toen het ijs nog maar nauwelijks verdwenen was, beproefde ik mijn geluk ergens in een kanaaltje in Friesland. Ik wilde op mijn vrije middag graag de nieuwe Fair Play special cobold tiengrammer uittesten. Voor dat doel had ik speciaal een tweetal spinnertjes van gehamerde Indiana bladen gemaakt, die ik kreeg van Jan Bassez. De bladen zijn 40mm en vissen perfect voelbaar op de nieuwe tiengrammer. 

Het zou een taaie middag blijken te zijn. Slechts één aanbeet resulteerde in een klein snoekje.

Klein snoekje
Vandaag, nu het al een aantal dagen vorstvrij is geweest, wilde ik weer eens een paar bekende stekken in Groningen Stad bij langs. Ik koos ditmaal voor de Fair Play cobold vijfgrammer en een spinnertje van een Succès blad die ik à la stompe terrible zonder ruitertje op de as had gemonteerd. Draait als een tolletje! 

De geëigende stekken in de Groningse vijvers leverden niets op. Het water was ook overmatig troebel, zanderig. Na een uur besloot ik te verkasssen naar een vaartje ten zuiden van Groningen. Hier was het water wèl helder. Het zonnetje brak door, de wind ging liggen. Heerlijk om buiten te zijn.

Fair Play Cobold vijfgrammer en Shimano Symetre 500 met 12/00 Caperlan nylon
Na een tijdje kreeg ik een keiharde aanbeet op het spinnertje. Het bleek al snel een flinke snoek te zijn. Zij ging een paar keer gevaarlijk langdurig door de slip heen. Hengel maximaal rond, gierende slip en 12/00 nylon van links naar rechts door het water. Tussen hoop en vrees kon ik gelukkig genieten van een prachtige dril, waarbij de snoek telkens zichtbaar was in het ondiepe water.  Ondertussen kon een voorbijganger meegenieten van het schouwspel. Na de nodige lucht-acrobatiek (van de snoek; niet van mij) kon ik haar in mijn netje laten glijden. Het spinnertje zat vrij diep gehaakt maar met behulp van de kiewgreep en dankzij het weerhaakloze, dunne haakje was onthaken snel gebeurd. Ik mocht op de foto van de vrouw die was blijven staan te kijken, samen met de snoek die precies 90 cm bleek te meten.

Snoek 90cm aan de vijfgrammer!
Nagenietend van de mooie dril en de prachtige snoek, blijkt zowel ikzelf als mijn spinner licht gehavend.


Het deert me niet. Ik vang daarna niets meer maar ga met een tevreden lach op mijn gezicht naar huis. Deze vangst op de ultralichte vijfgrammer vergeet ik niet snel weer. Genieten!