vrijdag 14 juli 2017

Op een rijtje

En dan opeens, tussen de vele schubkarpers uit de Groningse vijvers door, ligt daar een mooi exemplaar van wat met noemt de rijenkarper. Een niet alledaagse verschijning.


Rijenkarper

Ik ving dit exemplaar op een Frolic mini brokje, aangeboden op een hair en onder een dobbertje. Het valt nog niet mee om die kleine ronde brokjes fatsoenlijk op een hair te krijgen omdat de brokjes vrij snel breken als je er een gaatje in probeert te boren. Met beleid blijft het brokje toch heel en blijft dan ook goed op de hair zitten.

De hengel waarmee ik viste was de Fair Play grafiet special light long en 20/00 nylon van de inmiddels bekende blauwe budget-soort. Niet een ultralichte combi, maar een prima partij voor deze karper, die toch tegen de 60 cm mat. De hengel is wat mij betreft een heerlijke penhengel voor als je niet direct giganten van karpers verwacht en de ruimte hebt om te drillen. De molen die ik gebruikte was een vrijloop molen, de Mitchell Avocast FS2000. Het is een lichte molen (ruim 300 gram) met een prima slip, die ik graag gebruik op de lichtere (karper-)hengels. Als je even niet de hengel kunt vasthouden dan biedt de vrijloop een mogelijkheid om veilig door te vissen met de hengel op de steunen, zonder dat deze het water in wordt getrokken door de vaak wild en nerveus aanbijtende vijverkarpers. Ook in combinatie met een swingtiphengel is zo'n vrijloopsysteem ideaal om de boel onder controle te houden.

zondag 9 juli 2017

Karper op de brasemhengel.

De "Brasemhengel". een begrip onder Schreinerianen. Al sinds jaar en dag staat de brasemhengel in de Fair Play catalogus. Eerst van glasverzel, later heette het Cobold en er is ook een grafietversie. De "korte" glas of Cobold uitvoering bestaat in versies van 3.05, 3.15 en 3.25 meter. De hengel die ik bezit is uit begin jaren '90, is van Cobold glas en meet 3.15 meter.

De hengel heeft wat je noemt een zeer zacht karakter. Hij is daarom geschikt voor een dunne lijn. 12/00 of 14/00 wordt aanbevolen. Maar de hengel blijkt dan toch nog wel heel wat "reserve" te hebben. Meerdere bezitters hebben de hengel met succes en zonder problemen gebruikt met lijnen tot 20/00. En dan is hij ook ineens inzetbaar als lichte karperhengel!


De brasemhengel in volle actie, hier bij een eerdere gelegenheid op de brasem

Ik ging op pad met mijn brasemhengel en wilde graag karper vangen. Na al het swingtip-geweld van de afgelopen tijd wilde ik ook wel weer eens naar een dobbertje staren. Overigens is de mooiste dobber ééntje die je niet meer ziet, maar ik koos voor een mooi kort pennetje van DobberRob om naar te kijken. En 16/00 nylon, dat leek me een mooie start. Als aas had ik kattenbrokken uit blik en schijfjes knakworst mee. Het blikje maïs onderin de tas bleef onaangeroerd.

De stek was een parkvijver in Groningen. KlaasJan (Tussen kop en staart) had er eerder deze week gevist en kwam met goede vangstberichten. Ik kwam vroeg aan op de zaterdagmorgen en zag overal azende karper en ook paaiende karper tegen de betonnen rand die de vijver omzoomt. Al snel haakte ik de eerste vis, een flinke giebel. De tweede was een grote blankvoorn. Hier was ik niet voor gekomen. Maar de derde vis was een karper, een gave vis van rond de 45 cm. Heerlijk drillen op de zachte brasemhengel! 


één van de zes

De meeste vis werd direct onder de kant gehaakt. Ik kon uiteindelijk zes schubkarpers tussen de 40 en 50 cm landen. De combinatie van hengel en 16/00 lijn was uitgebalanceerd en was prima opgewassen tegen het karpergeweld. 


Krachtpatsertjes!

Ook leuk om te zien hoe mensen reageren op zo'n heftig buigende hengel. Emoties lopen hoog op en mensen denken vaak dat je een uitzonderlijk grote vis aan de haak hebt :-) Ik heb er weer van genoten!

zaterdag 1 juli 2017

Afstrepen en ophangen

Oja, helemaal vergeten te melden: Ik heb een zeelt gevangen! Die kan ik dus weer van mijn lijstje afstrepen (zie nummer 2 op de lijst hier). Het was een "bijvangst" tijdens het karperen in een vijvertje ergens in de provincie, met de Cobold swingtiphengel Heavy met 20/00 en een 50 cm basculetip. ik viste met mais en maden op de haak. Niet het materiaal waar ik het liefst dit visje op had willen vangen maar feit is dat ik een zeelt gevangen heb. Mooie vissen, hoor. Wist ik maar meer watertjes waar deze vissen te vangen zijn. Eens op struintocht.

Zeelt!

En toen had ik dat mooie airbrush schilderijtje van mede-Schreineriaan André nog! Ik haalde het onlangs op in Rotterdam. Hij mocht eerst een tijdje in de woonkamer hangen maar heeft sinds vanmorgen een definitief plekje gevonden in mijn hengel-hoekje op zolder. Blij mee!

Eerst in de woonkamer...
... en nu in de hengelhoek!

Morgenvroeg vissen.Er is alleen zoveel keus. Ga ik met het spinnertje op pad nu het wat minder warm is, net zoals afgelopen donderdag? Ik ving immers vier snoekjes en zes baarsjes. Of ga ik toch maar eens ècht met de pen op karper? Of toch maar gewoon relaxed swingtippen in een vijver? Luxe keuzestress is het. Ik ben blij met de mogelijkheden.

zondag 18 juni 2017

Gelders Diep

Een swingtipdag aan het Gelders Diep, in de woonplaats van Ernst, dat was het idee. Lolle zou ook mee en naarmate de geplande dag dichterbij kwam, schoven andere vismaten aan en haakten ook weer af. 
Het was heel jammer te horen dat Lolle vanwege gezondheidsredenen op het laatst ook moest afhaken. Beterschap, Lolle, we hebben je gemist maar een volgende keer gaan we zeker niet zonder jou op stap!
De stek
In het boek "Vissen met quiver- en swingtip" van Jan Schreiner staat vanaf bladzijde 107 een aardig stukje over het Gelders Diep te lezen. Ik citeer de eerste regels: "Eveneens in Flevo-land stroomt brede vaart die naar ik meen het Gelders Diep heet. Stroomt is niet het juiste woord want het Gelders Diep staat verwegend stil.Deze vaart staat via-via in verbinding met het IJsselmeer en er komen zeer grote brasems in voor. [...] Het zijn gave, mooi gekleurde vissen die behoorlijk veel fut bezitten en daarom als waardige partners kunnen worden beschouwd."
Dit als uitgangspunt nemend gingen Ernst en ik aan de slag! De eerste stek bracht ons direct in de problemen vanwege de grote plakkaten hoornblad die langs dreven. Dat is niet prettig als je op afstand vist met licht materiaal. We vingen een paar voorntjes en Ernst verloor zijn vangst bijna aan een snoek die aan de kant lag te wachten totdat de voorn binnengehaald werd. We besloten een stuk verderop te gaan zitten, waar het schoner leek.
Fijn vissen met perfecte hengels
Alleibei visten we met de Fair Play Cobold Light swingtiphengel; Ernst een war ouder exemplaar (jaren '80?) en ikzelf met die nieuwe Cobold Special die ik dit jaar kocht. Beide begonnen we met de swingtip, Ernst had er één van 35cm en ikzelf gebruikte de standaard 40cm tip. Ernst schakelde later over op een heel licht quivertipje.
Ernst in zijn element
We vingen allebei wel vis, maar het bleken overwegend kleine exemplaren te zijn. Voorns, een klein brasempje, zelfs baars kregen we aan de haak. We dachten aan wat Jan Schreiner in het hierboven geciteerde stukje schreef over moeilijke aanbeten en hoe verandering van materiaal en aasgrootte soms verandering bracht. Maar één made op haakje twintig of vijf stuks op een haak 12 bleek geen verschil te maken.
Toen we zo'n beetje uitgeëxperimenteerd waren, kwam er tòch nog grote vis op de stek. Ernst haakte een vis die de hengel flink deed doorbuigen en een mooie dril gaf. Een prachtig gekleurde brasem gleed in het net en bevestigde wat Jan Schreiner had geschreven: hier komen héle grote brasems voor!
Een puntgave brasem van 62cm aan de lichte swingtiphengel en 12/00 Stilon: Topsport!
Het exemplaar poseerde gewillig en mocht de vrijheid weer in. Niet heel veel later haakte ikzelf ook een grote brasem maar die schoot helaas weer los tijdens de dril. Ook op deze stek dreef steeds meer hoornblad voorbij, maar dan in onzichtbare plakkaten onder water. We verloren veel vissen die zichzelf vast zwommen in dit groen en zodoende losschoten. Zo ook deze brasem. Jammer! Gelukkig had ik een tijdje later een herkansing en mocht ook op de foto met een prachtige brasem. Heerlijk om zulke flinke vissen te landen op licht materiaal.
Een mooie brasem van 55cm op de lichte swingtiphengel
De enige grote vis die daarna nog werd gehaakt was voor Ernst en was ongetwijfeld een flinke karper.Het leek even een spectaculaire en langdurige dril te worden maar ook deze vis schoot weer los toen hij door het groen heen zwom. Er zit dus óók karper!
We eindigden de dag met een vriendschappelijk afscheid. Het was een prachtige dag!

dinsdag 6 juni 2017

Vlokken, spinnen en swingen

Wat een mogelijkheden! Ik heb inmiddels al een mooie verzameling hengels voor uiteenlopende visserijen. En ik geniet elke keer weer van de mogelijkheden die ze me bieden. De afgelopen weken ben ik regelmatig op pad geweest met de nieuwe Fair Play Special Cobold Light swingtiphengel. En dan specifiek op de karpertjes en giebels die in grote getale in sommige Groningse stadsvijvers voorkomen. Vooral de kleine karpertjes geven ultieme sport op de lichte hengel met 12/00 nylon. Ik gebruik een 50cm grafiet swingtip bij weinig wind en met meer wind neem ik mijn toevlucht tot de 40cm glasvezel swingtip. Leuke sport!

Karpertjes op de lichte swingtip

Daarnaast heb ik een keer of twee, drie de Fair Play Cobold vlokhengel uit het foedraal gehaald om de ruisvoorns mee te belagen. Dat lukte. Die cobold vlokhengel is een heerlijk lichte en universele hengel om met een nylon lijn van alweer 12/00 voorns mee te belagen. Het is één van mijn favoriete hengeltjes geworden. En wat zijn het toch een prachtige vissen, die ruisers.

Ruisers... prachtige vissen

En toen was de gesloten tijd voorbij! In eerste instantie was het te warm om te spinnen maar een recente vroege ochtend vond ik mijzelf langs het water met de Fair Play Special Cobold tiengrammer van 1,98 cm, opgetuigd met 20/00 nylon. Ja, er bleek bij mijn laatste bezoek aan de winkel van Jan Bassez ook opeens een Special Cobold tiengrammer van 1,85 cm te bestaan! Ik kon ze naast elkaar vasthouden en vergelijken en kwam tot de conclusie dat "mijn" langere versie van de tiengrammer prettiger aanvoelde. Ik viste er mee met een flinke spinner met Indiana blad en een geel/oranje streamertje erachter en ving welgeteld één klein snoekje. Een rood/wit streamertje gaf niet veel meer resultaat en ik ging ruim twee uur later naar huis met een beetje een dubbel gevoel. Ik was heerlijk buiten aan het struinen geweest maar de vangsten hielden niet over. Deed ik wat verkeerd? Is het te warm? Had ik later op de dag moeten gaan? Twijfels die het vissen tegelijkertijd ook spannend en interessant maken.

Klein en dapper snoekje op de tiengrammer

Ik ga de komende tijd weer andere dingen proberen. En dan nog die alsmaar sluimerende wens: vliegvissen. Zal ik het doen? Ik heb al zoveel mogelijkheden...

woensdag 26 april 2017

Swingende karpers

Vissen met de swingtip vind ik één van de leukste bezigheden in de visserij. Vandaar dat ik kortgeleden mijn collectie swingtiphengels compleet heb gemaakt met de aanschaf van de Fair Play swingtiphengel Cobold light. Volgens opgaaf een hengel geschikt voor 12/00 tot 14/00 nylon en voor het gebruik van de reguliere maten swingtips en de lichtste soorten quivertips. Ik vond dat een praktijktest van de hengel niet lang mocht uitblijven dus toog ik met de volledige uitrusting, inclusief paraplu vanwege de aangekondigde buitjes, naar een plas in de buurt. Ik ving er in de voorgaande jaren brasem maar vooral ook blankvoorn en zelfs ruisvoorn met de swingtip.

Heerlijk relaxed vissen
Ik tuigde de hengel op met 12/00 nylon, een glasvezel swingtip van 40 centimeter, een schuifloodje van 5 gram en een limerick haakje 14 met daarop maden, casters en maïs in afwisselende combinaties. Ik was blij met de meegebrachte paraplu want al snel viel het eerste buitje. Ook al snel werd het weer droog en zat ik lekker beschut met mijn T-shirt aan in de zon. Dit zou zich nog meerdere malen gedurende de dag herhalen. 
Na wat frummelige aanbeten kreeg ik een mooie liftende swingtip te zien en kon aanslaan. Zoals Marco Kraal in Vis TV zou zeggen: Hangen!!! Vis!!! Het was direct duidelijk dat ik niet met een voorntje van doen had. De vis bleef bonkend in de diepte, resulterend in een fraai gebogen swingtiphengel. 

Fraaie buiging
Pas een tijdje later kreeg de vis door dat er toch echt wat aan de hand was en ging een paar keer angstaanjagend lang door de slip. Karper, dat was nu wel duidelijk. Ik had in de voorgaande jaren in dit water slechts één keer een karper gehaakt, op de ultralight swingtiphengel, en die kon ik toen niet landen vanwege lijnbreuk. Ik drilde daarom nu met zachte hand en pas vele minuten later kon ik de vis landen. Een hele mooie spiegelkarper van 57 cm! Wàt een dril, en wat gedroeg de hengel zich tijdens de dril voorbeeldig! Alweer een heel mooi voorbeeld van waartoe je met licht materiaal in staat bent.
Swingende spiegelkarper van 57 cm
De fraaie vangst werd opgevolgd door een tweetal brasempjes en daarna haakte ik nog een karper. Deze schoot nog vóór zich aan de oppervlakte te hebben laten zien alweer los. Een paar blankvoorns volgden en toen wéér karper. Deze was een stukje kleiner maar de dril was niet minder spectaculair op de lichte combinatie. 

40 cm spiegel
Ik kon het niet geloven, zoveel karpers achter elkaar. En ik kon ze nog landen ook op de lichte hengel, en dat met 12/00 nylon met een breeksterkte van 1,1 kg! Wat een sport. Na een hagelbui, een kop koffie en een uurtje rust haakte ik een laatste karper. Dit was de grootste en ik had duidelijk veel meer tijd en moeite nodig om deze flinke jongen naar de kant te dirigeren. Toen de vis een flinke tijd later in zicht kwam, begon ik sterk te twijfelen of ik deze vis zelf in mijn kleine netje kon gaan krijgen en riep de hulp in van een paar jonge vissers die zojuist waren begonnen met vissen. De hulp die ik kreeg en het grote karpernet van de jongens waren mijn redding en ik kon op de foto met een mooie vette spiegel van 60 cm. Wat een avontuur!
De laatste swingende spiegel van 60 cm
Ik begreep van één van de jongens dat er recent een uitzetting van karpers had plaatsgevonden. Dat verklaarde meteen dat ik er zoveel had gehaakt vandaag. Ondanks de spectaculaire vangsten en de drills die echt kicken waren geweest, kreeg ik toch een beetje een dubbel gevoel. Ik had maar een paar brasempjes en blankvoorntjes gehaakt. De karpervangsten hadden de overhand gehad. Was ik nu mijn lichte swingtipwatertje kwijtgeraakt aan de karper? Ik kon de karpers op de kant krijgen maar als ik er gericht op zou gaan vissen dan zou ik toch zwaarder materiaal gebruiken, bijvoorbeeld de swingtiphengel Cobold Heavy 3.00m en 18/00 of 20/00 nylon. 

De meerderheid van de vissers geeft de voorkeur aan karper. Het ultralicht of licht vissen op brasem en voorn is allang uit de toptien van visserijen verdwenen. Daarom wordt er in veel afgesloten plassen regelmatig karper uitgezet. Ik vind het jammer. Ik besloot dat het geen zin meer heeft om licht te gaan vissen op voorn en brasem als de kans op karper zo veel groter is geworden. Ik moet dus op zoek naar een ander water voor het lichte en ultralichte swingtippen.

Ondanks dit zure bijsmaakje was het toch een hele spectaculaire dag en een mooie inwijding van mijn nieuwe hengel!

zondag 23 april 2017

Snoepwinkel


Genoten van een bezoek aan de snoepwinkel van Jan Bassez èn genoten van de eindeloze gastvrijheid van Jan Bassez en zijn ouders. Nogmaals hartelijk bedankt, Jan en familie!

Ik kon het niet laten de eerste Fair Play hengel met een blauwe taille te verhuizen van Sint Lenaarts naar Groningen. Het is de Cobold Swingtiphengel Light, uitgevoerd in nieuw cobold glas.


donderdag 20 april 2017

Giebel als sportvis

Maar al te vaak is giebel, de oorspronkelijke goudvis (Carassius gibelio), een ongewenste bijvangst tijdens het karperen. De veel minder sterke en kleinere giebel is een teleurstelling, wanneer gedrild op zelfs een lichte karper-uitrusting. Maar zoals met zovele vissoorten: als je ze gaat bevissen met het juiste, lichte materiaal dan worden ze opeens waardige "tegenstanders". 

Ik bevis de giebel graag met een ultralichte Fair Play swingtiphengel van Cobold glas. Het is een heerlijk zacht hengeltje die al buigt op een kleine vis. Ik maak gebruik van een grafiet swingtip van 50 cm. Die tip is superlicht maar heeft door zijn lengte een flinke uitslag. Dat is nodig omdat er nog wel eens een karper(tje) tussendoor wordt gevangen en met een felle karper-aanbeet is een beetje extra uitloop wel gewenst. Vissen met een swingtip is overigens één van mijn favoriete bezigheden. Het aanslaan op een omhoog klimmende tip, ten teken van een vis die het aas heeft geaccepteerd en er mee weg zwemt, is voor mij nòg mooier dan aanslaan op een verdwijnende dobber.

Swingtip en giebel

Die giebel doet het heel leuk op zo'n lichte hengel. Een lijn van 12/00 nylon past hier goed bij en dan is de dril van een giebel opeens een feestje. Als aas gebruik ik vaak simpelweg maden of mais. Ik heb de gelukkige omstandigheid een paar vijvers in de buurt te hebben die vol zitten met giebel dus ik kan er vrij gericht op vissen. Kleine karpers die het aas pakken zijn ook nog goed te drillen en zorgen voor spannende momenten. Een heel enkele keer krijg je een veel te grote karper aan de haak en dan is lijnbreuk (vaak door hard aanslaan op een veel te snelle run) het resultaat. Gelukkig is dit zelden het geval.


De giebel op ultralicht materiaal: een volwaardige sportvis!

Ik beleef veel plezier aan de giebels op mijn ultralichte materiaal. Bedenk altijd hoe je op een zo licht mogelijke manier op de aanwezige vissoort kunt vissen en op die manier zijn vele vissoorten opeens niet meer zo ongewenst!

zondag 2 april 2017

Juiste plek, juiste tijd

Ik schreef het al in mijn vorige bericht: op plek 4 van mijn bucket-list voor 2017 staat "winde vangen". Nou, dat is gisteren al gelukt! Vismaat Henk Vegt, die ik vorig jaar spontaan aan de waterkant ontmoette tijdens het spinnen op snoek, heeft al uitgebreid wanneer en waar de windes aanwezig zijn tijdens hun paaitrek naar de beken en stroompjes in het noorden van het land. Henk wilde deze info graag met mij delen (waarvoor nogmaals dank, Henk!) en zo kwam het dat we na onze eerste ontmoeting vorig jaar, samen gingen vissen op winde.

Het is inderdaad een kwestie van juiste plek, juiste tijd. Steeds massaler lijkt de winde de noordelijke beken gevonden te hebben als paaigrond maar het is nog wel zoeken en weten wanneer ze er zijn. Gisteren hadden we alle omstandigheden mee. Het weer was tot in de middag ook heerlijk, een graad of 15 en weinig wind. Bij aankomst op de eerste stek zagen we al uitgebreid activiteit in de vorm van kringen en golven in het water. Ik kon al vrij snel de eerste winde haken!

De eerste vis mat 40 cm

Ik viste met de lange Fair Play Cobold vlokhengel van 270cm. Een zachte hengel met een heel mooie progressieve buiging. Het Penn Conflict molentje was gevuld met 16/00 Caperlan nylon. Als aas een flinke vlok. Henk viste eerst met de vliegenlat maar ging daarna over op de vlokhengel. en gebruikte alleen een haak met een flinke korst brood. Dat de vis ook aan de oppervlakte aaste bleek al snel toen de korst die Henk had laten meedriften met de stroom, plots weggeslurpt werd. Een mooie winde werd geland en  daarna volgde er nog één! 

Op de drijvende korst

Op een andere stek even verderop begon het even frustrerend voor mij met een paar missers. Te snel aanslaan bleek het euvel. Het dobbertje wordt zo snel weggetrokken dat je de neiging hebt direct aan te slaan. Een seconde wachten bleek het verschil tussen missen en vangen te betekenen want ik kon al snel na de missers het grootste exemplaar van de dag haken; 50 cm! Later dacht ik ook nog dat de haak niet snel te groot is voor deze visserij. Windes hebben flinke muilen. 

De grootste van de dag, 50 cm

De lange zachte vlokhengel stond in een prachtige bocht tijdens de dril. De grootste vis ging even heel kort door de slip, maar van een gierende slip en angstige momenten was geen sprake. Ik denk dat het ook nog wel lichter kan, met de lichte vlokhengel en 12/00. Maar Henk vertelde dat er in datzelfde water ook karper rondzwemt en dan is een beetje extra niet zo heel erg, voor het geval dat...

Gave winde van 48 cm
Een laatste exemplaar van 48 cm maakte de dag compleet. Het begon al te druppelen en de buienradar voorspelde niet veel goeds voor de rest van de middag. Naar huis en nagenieten met een kop koffie en een verrassing in de vorm van een zoute haring die de vrouw van Henk had meegenomen. Zwiepen met een heleboel hengeltjes, die Henk overigens zelf bouwt. Tips uitwisselen. Licht vissen, zo eenvoudig mogelijk, genieten van natuur en prachtige vissen en kameraadschap onder vismaten. Prachtige hobby, ik blijf het herhalen!

zondag 26 maart 2017

Een nieuw begin

Vandaag heb ik me toch weer laten verleiden om een spinnertje te water te laten. Net zoals vorig weekend koos ik de ultralight Fair Play Floret en een klein spinnertje, in de hoop een snoek(je) te haken en te kunnen drillen in het nog planten-arme water. Er mag nog op snoek gevist worden in maart, maar net als vorig weekend zag ik volop snoek paaien en dat hebben ze wel wat anders aan hun hoofd dan achter mijn spinnertje aan gaan. Mijn straf was dus dat ik wéér niets ving. Mijn geluk was dat ik kon genieten van het paai-schouwspel en het lekker buiten zijn.

Zo aan het einde van het snoekseizoen en in het prille voorjaar besloot ik een soort "bucket-list" of top-tien te maken van zaken die ik binnen mijn vis-hobby dit jaar nog wil doen of bereiken. Ik kwam tot de volgende lijst:

1. Karperen met de pen. Dit heb ik veel te weinig gedaan de afgelopen jaren, terwijl ik prima hengels voor dit doel heb. Allereerst de FP brasem cobold 315 voor het echt lichte werk, maar ook de FP grafiet special light long van 1.25lb.

2. Een zeelt vangen.

3. Swingtippen. Ik vind het nog steeds één van de meest mooie manieren van vissen op afstand. Brasem, karper, etc. Ik moet en zal meer swingtippen dit jaar. Zelfs op giebel met de ultralight swingtiphengel!

4. Winde vangen.

5. Ruisvoorn vangen met spinner of propellervlieg. Naast natuurlijk het "normale" vlokvissen lijkt het me reuze leuk om een ruisvoorn met kunstaas te verleiden!

6. Ontdekken of ik wel of niet wil gaan vliegvissen. Deze staat al een aantal jaren op de agenda maar heb ik bewust afgehouden vanwege ernstig verslavingsgevaar en overmatige extra kosten...

7. Baars vangen op de Floret.

8. Snoekbaars vangen.

9. Dropshotten. Ik weet het, een modern woord voor vissen met een enkele-haak-paternoster, maar ik wil wel eens proberen of de Fair Play hengels nou echt zo beroerd zijn om te gebruiken met deze "moderne" techniek. Ik ving vorig jaar al eens een flinke baars met een levende worm op een dropshot montage gevist met de grafiet tiengrammer. Eens kijken of dat ook ultralight kan.

10. Met de quivertip vissen op groot water, bijvoorbeeld de grote rivieren.

Zo, dat is 'em dan. Niet dwingend, wel bedoeld als inspiratie. Iemand nog ideeën?

zondag 12 maart 2017

De Fair Play Cobold achtgrammer

Als het over de universele lichte spinhengel voor het poldervissen gaat, dan gaat het in bepaalde kringen steeds meer over de achtgrammer. Was "vroeger" de twaalfgrammer een universele spinhengel en later de tiengrammer, nu wil het verhaal dat je een achtgrammer breed in kunt zetten. Zogezegd omdat de snoek gemiddeld wat kleiner is dan "vroeger", maar dat durf ik echt niet te beweren. Ik denk zelf eerder omdat er (gelukkig) veel hengelaars zijn die graag een beetje lichter gaan vissen.

Voor mijzelf is een spinhengel met een vermogen van tien gram nog steeds een heel universeel inzetbare hengel voor het spinnen op snoek. Maar de stap naar een vijfgrammer als je iets lichter wilt vissen blijkt toch vaak een grote. Dan is inderdaad een achtgrammer nog zo gek niet. Met een nylon lijn van zo'n 16/00 ben je dan heel mooi licht aan het vissen op snoek en sta je niet voor schut als opeens blijkt dat de baars er zin in heeft.

Mijn voorkeur gaat uit naar Fair Play spinhengels van Cobold glasvezel, dat moge zo langzamerhand duidelijk zijn. Een goede spinhengel van Cobold is kittig van actie maar buigt desgewenst gemakkelijk en diep door tijdens de dril. Ik ben de gelukkige bezitter van een Cobold achtgrammer, heel mooi afgebouwd door Jan Bassez, met de door mij gekozen donkerrode wikkelingen en met een extra sier randje. 

Perfect afgewerkt

De hengel is 1.75cm lang en dat vind ik een mooie lengte voor een lichte spinhengel. Ik heb het eigenlijk niet zo op de lange en extra lange spinhengels die velen zo roemen tegenwoordig. Jazeker, verder werpen, gemakkelijker langs de oever om een rietkraag heen vissen, allemaal voordelen. Maar die extra lengte zit mij eerlijk gezegd vaak meer "in de weg" dan dat ik er voordeel bij heb. En de hengel is bij een grotere lengte ook zwaarder, wat je in je polsen en schouders gaat voelen na een dag vissen.


Fair Play, echte hengels

Zoals gezegd voel je tijdens het vissen duidelijk dat je lichter vist dan met een tiengrammer. Maar het is géén ultralichte hengel; daarvoor kom je toch echt uit bij de vijfgrammer of lichter. Welke spinners vis je op de achtgrammer? Ik gebruikte een Indiana 34mm spinner, een Succes 35mm, maar ook een Colorado 25mm. Alweer vrij universeel, dus. Ik zou zeggen, alles wat je normaal op de vijfgrammer vist, plus nog wat zwaardere spinners. Echte spinners voor de tiengrammer, de Indiana 40mm of de Terrible 45mm bijvoorbeeld, zijn te zwaar. Maar ook hier hebben we weer te maken met persoonlijke voorkeur.

De achtgrammer "in het wild"

En hoe drilt de achtgrammer? De snoek van 74cm die ik er recentelijk mee ving, was een hele mooie partij voor de hengel. Twee keer moest de slip van de molen heel kort assistentie verlenen om al te veel stress op de 16/00 nylon te voorkomen. Het ging allemaal heel beheerst en de dril was prettig maar niet te lang. Je hebt echt niet het gevoel dat je een ultralicht kunststukje staat op te voeren maar het gevoel te zwaar te vissen had ik ook geen moment. 
74cm aan de achtgrammer, een hele mooie partij
Universeel? Jazeker, voor mij wel! Deze hengel is in een hele korte tijd een favoriet in mijn collectie geworden.
zaterdag 18 februari 2017

Op pad met de tiengrammer en met de vijfgrammer

Afgelopen donderdag, toen het ijs nog maar nauwelijks verdwenen was, beproefde ik mijn geluk ergens in een kanaaltje in Friesland. Ik wilde op mijn vrije middag graag de nieuwe Fair Play special cobold tiengrammer uittesten. Voor dat doel had ik speciaal een tweetal spinnertjes van gehamerde Indiana bladen gemaakt, die ik kreeg van Jan Bassez. De bladen zijn 40mm en vissen perfect voelbaar op de nieuwe tiengrammer. 

Het zou een taaie middag blijken te zijn. Slechts één aanbeet resulteerde in een klein snoekje.

Klein snoekje
Vandaag, nu het al een aantal dagen vorstvrij is geweest, wilde ik weer eens een paar bekende stekken in Groningen Stad bij langs. Ik koos ditmaal voor de Fair Play cobold vijfgrammer en een spinnertje van een Succès blad die ik à la stompe terrible zonder ruitertje op de as had gemonteerd. Draait als een tolletje! 

De geëigende stekken in de Groningse vijvers leverden niets op. Het water was ook overmatig troebel, zanderig. Na een uur besloot ik te verkasssen naar een vaartje ten zuiden van Groningen. Hier was het water wèl helder. Het zonnetje brak door, de wind ging liggen. Heerlijk om buiten te zijn.

Fair Play Cobold vijfgrammer en Shimano Symetre 500 met 12/00 Caperlan nylon
Na een tijdje kreeg ik een keiharde aanbeet op het spinnertje. Het bleek al snel een flinke snoek te zijn. Zij ging een paar keer gevaarlijk langdurig door de slip heen. Hengel maximaal rond, gierende slip en 12/00 nylon van links naar rechts door het water. Tussen hoop en vrees kon ik gelukkig genieten van een prachtige dril, waarbij de snoek telkens zichtbaar was in het ondiepe water.  Ondertussen kon een voorbijganger meegenieten van het schouwspel. Na de nodige lucht-acrobatiek (van de snoek; niet van mij) kon ik haar in mijn netje laten glijden. Het spinnertje zat vrij diep gehaakt maar met behulp van de kiewgreep en dankzij het weerhaakloze, dunne haakje was onthaken snel gebeurd. Ik mocht op de foto van de vrouw die was blijven staan te kijken, samen met de snoek die precies 90 cm bleek te meten.

Snoek 90cm aan de vijfgrammer!
Nagenietend van de mooie dril en de prachtige snoek, blijkt zowel ikzelf als mijn spinner licht gehavend.


Het deert me niet. Ik vang daarna niets meer maar ga met een tevreden lach op mijn gezicht naar huis. Deze vangst op de ultralichte vijfgrammer vergeet ik niet snel weer. Genieten!

donderdag 2 februari 2017

Het is weer lekker buiten!

Heerlijke middag bij het water doorgebracht. Wat was het buiten lekker, zeg. Hier en daar nog een beetje verdwaald ijs op het water, dat wel. De tiengrammer grafiet werd vandaag ingezet, 20/00 caperlan nylon, titanium onderlijn en een Bretton spinner maatje 5 en een redhead zonker streamertje op de haak gebonden. Ik ving een knappe snoek en later een klein snoekje die eerst een paar keer mis greep maar toen toch bleef hangen. 

Ook had ik nog gelegenheid de zelfbouw Bullock lepel uit te proberen. Nou dat ging prima, hij loopt mooi waggelend door het water maar de snoek liet hem links liggen. 

Genoten!

77 cm

zondag 22 januari 2017

Vissen en niets vangen

Soms ga je vissen tegen beter weten in. Maar er was een extra reden om toch te gaan. Er was een clubdag van "De Schreineriaan" in Twente, waar het water stroomt en daardoor veel minder snel bevriest. En de "Schreinerianen" staan garant voor een hoop gezelligheid en ge-ouwehoer over Fair Play en soortgelijke hengels, kunstaas en andere belangrijke levenszaken. We hebben dus gevist. In vloeibaar water tijdens winterse omstandigheden. En helemaal niets gevangen. Maar het was me toch een geslaagde dag!

donderdag 12 januari 2017

Vóór het vriezen gaat!

Het collectief van weermannen en -vrouwen is het er unaniem over eens: volgende week gaat het vriezen! Behalve dat ik meer een zomermens ben en mijn humeur over het algemeen óók onder nul is als het vriest, heeft dat nog één groot nadeel: water wordt ijs. Ik had dus nog maar kort tijd om mijn nieuwe Fair Play Cobold vijfgrammer uit te proberen voordat de winter toeslaat. Op naar de waterkant, op mijn vrije donderdagmiddag!

Aan de speld een mooi eigenbouw spinnertje, met 35mm Rafale blad en klein streamertje op de haak. Onderlijntje van titanium, eveneens eigenbouw. 16/00 Caperlan nylon op de Shimano Symetre 500.

De wind is eerst pittig maar zwakt al vrij snel af. Ik kan prima uit de voeten met de vijfgrammer. Al na een paar worpen meldt de eerste snoek zich! Een mooi exemplaar.

69 cm, de eerste op mijn Cobold vijfgrammer!

Halverwege mijn vistripje dient snoek twee zich aan. Een flink exemplaar van dik in de tachtig centimeter! Ik manoeuvreer de flinke snoek behendig om een paar paaltjes in het water heen. Alles gaat heel beheerst, de snoek gaat een paar keer flink door de slip en de vijfgrammer buigt helemaal hoepeltjerond. Heerlijk! Als ik de snoek onthaak, fotografeer en weer terugzet, krijg ik een applausje van een aantal mensen de klaarblijkelijk aan de overkant van het water het schouwspel hebben gezien. Ook weer leuk; de reacties aan de waterkant zijn ook wel eens anders...

84 cm snoek, spectaculair aan ultralicht materiaal

De derde snoek is een toegift, minder groot, maar spectaculair uithalend naar de spinner vanonder een aangemeerd roeibootje, vlak langs de kant.

55 cm, gretig happend naar de Rafale spinner

Ik houd het na een tijdje voor gezien. Ik heb mijn vijfgrammer op passende wijze weten in te wijden, nog vóór winterse perikelen het vissen wellicht onmogelijk gaan maken. Ik kan weer een tijdje vooruit met de herinnering aan een paar geslaagde vis-uurtjes.

Eenmaal weer thuis zie ik pas de nieuwe zelfgemaakte Bullock lepeltjes in mijn kunstaasdoos. Helemaal vergeten te testen! 

Bullock lepels

Achteraf denk ik dat het door de wind niet gemakkelijk werpen was geweest, maar toch, ik was wel benieuwd hoe ze zouden vissen. Misschien valt het allemaal wel mee met die winter en kan ik snel weer naar de waterkant.

woensdag 4 januari 2017

De nieuwe Floret

"De Floret is altijd een droomhengeltje geweest voor de ultralichte kunstaas visser", zo valt al tijden te lezen in de Fair Play prijscourant. Er is wel wat veranderd: het drie-grams hengeltje is langer geworden en heet nu Floret Special Cobold.

De nieuwe Floret
Over de lengte: die is volgens dezelfde prijscourant nu 1.60m. Dat is maar liefst 7 centimeter langer dan de vorige versie, die volgens opgaaf 1.53m mat. Ik heb de hengel zelf ook eens opgemeten en kwam zelfs tot een werkelijke lengte van 1.64m! We komen dan op een verschil van 11 centimeter met de vorige versie, wat echt een merkbaar stukje langer is. Wat mij betreft echt geen nadeel. In een oude Fair Play catalogus uit de jaren '70 lees ik dat de Floret in die tijd zelfs maar 1.46m mat. De Floret is dus door de jaren heen flink wat gegroeid.

Een genot om vast te houden
En dan die naam: Special Cobold? Wat is daar zo speciaal aan? Veel van de cobold-glas hengels in de prijscourant hebben de toevoeging "special" meegekregen. Ik heb van Jan Bassez begrepen dat de glasvezels in het "special" cobold niet meer kruislings geweven zijn maar dat de vezels in de lengterichting van de hengel lopen. Over het algemeen resulteert dit in wat "strakkere" hengels met een iets snellere actie dan wat we van het gewone cobold gewend zijn. En daardoor kunnen sommige hengels ook wat langer uitgevoerd worden, zonder de actie al te veel te beïnvloeden. De nieuwe Floret is dan ook nog steeds een lekker kittig spinhengeltje.

Lichte ogen

De standaard uitvoering van de Floret is uitgerust met lichte Pac Bay oogjes. Wat mij betreft een prima keuze. Ik vind ze mooier en fijner dan de Recoil oogjes die je ook vaak op uitralichte hengels tegenkomt. Dat is ook een kwestie van smaak, natuurlijk.

Een perfecte bussluiting

Is de Floret met al die veranderingen nou nog wel een driegrams spinhengel? Nou, eigenlijk net niet. Volgens de beroemde bouwer zelf zit het werkelijke vermogen van de nieuwe Floret ergens tussen de drie en de vier gram in.Is dat erg? Voor mij niet. Ik kan naast de voorgeschreven standaard 20mm stompe terrible nu ook gerust een 25mm stompe terrible spinner met deze hengel vissen, zonder hem al te veel te overbelasten.  Maar de kleinste spinnertjes voel je nog steeds goed draaien. Eigenlijk komt het er op neer dat er wat meer overlap is ontstaan met de vijfgrammer. En daarmee is de nieuwe Floret wat meer universeel geworden in het ultralichte werk. Naar mijn mening niet verkeerd!

De 35mm Rafale bladen

Ik heb op deze nieuwe Floret zelfs spinnertjes gebruikt met 35mm Luxor Rafale bladen. Die had ik nog liggen maar gebruikte ze weinig. De Rafale bladen draaien zo dicht op de as van de spinner dat ze minder voelbaar zijn. Om die reden kneep ik altijd het uiterste hoekje van het blad een beetje naar buiten om wat met weerstand te krijgen als ik ze viste op de vijfgrammer. Maar als je dat achterwege laat, dan draaien ze perfect op de Floret! Je gebruikt dan een relatief grote (snoek-)spinner op een ultralichte hengel. Succes verzekerd!

Ik heb inmiddels al een aantal snoeken, tot 76cm, gevangen met de nieuwe Floret. Het is een genot om een snoek te drillen met een dergelijk lichte hengel. En het is elke keer weer verbazingwekkend waartoe je met ultralicht materiaal in staat bent. Ik heb geen enkele keer een gevoel van verlies van controle beleefd. 

Mijn Floret en ik zijn op slag vrienden geworden. Ik hoop er nog lang van te kunnen genieten!