zondag 26 maart 2017

Een nieuw begin

Vandaag heb ik me toch weer laten verleiden om een spinnertje te water te laten. Net zoals vorig weekend koos ik de ultralight Fair Play Floret en een klein spinnertje, in de hoop een snoek(je) te haken en te kunnen drillen in het nog planten-arme water. Er mag nog op snoek gevist worden in maart, maar net als vorig weekend zag ik volop snoek paaien en dat hebben ze wel wat anders aan hun hoofd dan achter mijn spinnertje aan gaan. Mijn straf was dus dat ik wéér niets ving. Mijn geluk was dat ik kon genieten van het paai-schouwspel en het lekker buiten zijn.

Zo aan het einde van het snoekseizoen en in het prille voorjaar besloot ik een soort "bucket-list" of top-tien te maken van zaken die ik binnen mijn vis-hobby dit jaar nog wil doen of bereiken. Ik kwam tot de volgende lijst:

1. Karperen met de pen. Dit heb ik veel te weinig gedaan de afgelopen jaren, terwijl ik prima hengels voor dit doel heb. Allereerst de FP brasem cobold 315 voor het echt lichte werk, maar ook de FP grafiet special light long van 1.25lb.

2. Een zeelt vangen.

3. Swingtippen. Ik vind het nog steeds één van de meest mooie manieren van vissen op afstand. Brasem, karper, etc. Ik moet en zal meer swingtippen dit jaar. Zelfs op giebel met de ultralight swingtiphengel!

4. Winde vangen.

5. Ruisvoorn vangen met spinner of propellervlieg. Naast natuurlijk het "normale" vlokvissen lijkt het me reuze leuk om een ruisvoorn met kunstaas te verleiden!

6. Ontdekken of ik wel of niet wil gaan vliegvissen. Deze staat al een aantal jaren op de agenda maar heb ik bewust afgehouden vanwege ernstig verslavingsgevaar en overmatige extra kosten...

7. Baars vangen op de Floret.

8. Snoekbaars vangen.

9. Dropshotten. Ik weet het, een modern woord voor vissen met een enkele-haak-paternoster, maar ik wil wel eens proberen of de Fair Play hengels nou echt zo beroerd zijn om te gebruiken met deze "moderne" techniek. Ik ving vorig jaar al eens een flinke baars met een levende worm op een dropshot montage gevist met de grafiet tiengrammer. Eens kijken of dat ook ultralight kan.

10. Met de quivertip vissen op groot water, bijvoorbeeld de grote rivieren.

Zo, dat is 'em dan. Niet dwingend, wel bedoeld als inspiratie. Iemand nog ideeën?

zondag 12 maart 2017

De Fair Play Cobold achtgrammer

Als het over de universele lichte spinhengel voor het poldervissen gaat, dan gaat het in bepaalde kringen steeds meer over de achtgrammer. Was "vroeger" de twaalfgrammer een universele spinhengel en later de tiengrammer, nu wil het verhaal dat je een achtgrammer breed in kunt zetten. Zogezegd omdat de snoek gemiddeld wat kleiner is dan "vroeger", maar dat durf ik echt niet te beweren. Ik denk zelf eerder omdat er (gelukkig) veel hengelaars zijn die graag een beetje lichter gaan vissen.

Voor mijzelf is een spinhengel met een vermogen van tien gram nog steeds een heel universeel inzetbare hengel voor het spinnen op snoek. Maar de stap naar een vijfgrammer als je iets lichter wilt vissen blijkt toch vaak een grote. Dan is inderdaad een achtgrammer nog zo gek niet. Met een nylon lijn van zo'n 16/00 ben je dan heel mooi licht aan het vissen op snoek en sta je niet voor schut als opeens blijkt dat de baars er zin in heeft.

Mijn voorkeur gaat uit naar Fair Play spinhengels van Cobold glasvezel, dat moge zo langzamerhand duidelijk zijn. Een goede spinhengel van Cobold is kittig van actie maar buigt desgewenst gemakkelijk en diep door tijdens de dril. Ik ben de gelukkige bezitter van een Cobold achtgrammer, heel mooi afgebouwd door Jan Bassez, met de door mij gekozen donkerrode wikkelingen en met een extra sier randje. 

Perfect afgewerkt

De hengel is 1.75cm lang en dat vind ik een mooie lengte voor een lichte spinhengel. Ik heb het eigenlijk niet zo op de lange en extra lange spinhengels die velen zo roemen tegenwoordig. Jazeker, verder werpen, gemakkelijker langs de oever om een rietkraag heen vissen, allemaal voordelen. Maar die extra lengte zit mij eerlijk gezegd vaak meer "in de weg" dan dat ik er voordeel bij heb. En de hengel is bij een grotere lengte ook zwaarder, wat je in je polsen en schouders gaat voelen na een dag vissen.


Fair Play, echte hengels

Zoals gezegd voel je tijdens het vissen duidelijk dat je lichter vist dan met een tiengrammer. Maar het is géén ultralichte hengel; daarvoor kom je toch echt uit bij de vijfgrammer of lichter. Welke spinners vis je op de achtgrammer? Ik gebruikte een Indiana 34mm spinner, een Succes 35mm, maar ook een Colorado 25mm. Alweer vrij universeel, dus. Ik zou zeggen, alles wat je normaal op de vijfgrammer vist, plus nog wat zwaardere spinners. Echte spinners voor de tiengrammer, de Indiana 40mm of de Terrible 45mm bijvoorbeeld, zijn te zwaar. Maar ook hier hebben we weer te maken met persoonlijke voorkeur.

De achtgrammer "in het wild"

En hoe drilt de achtgrammer? De snoek van 74cm die ik er recentelijk mee ving, was een hele mooie partij voor de hengel. Twee keer moest de slip van de molen heel kort assistentie verlenen om al te veel stress op de 16/00 nylon te voorkomen. Het ging allemaal heel beheerst en de dril was prettig maar niet te lang. Je hebt echt niet het gevoel dat je een ultralicht kunststukje staat op te voeren maar het gevoel te zwaar te vissen had ik ook geen moment. 
74cm aan de achtgrammer, een hele mooie partij
Universeel? Jazeker, voor mij wel! Deze hengel is in een hele korte tijd een favoriet in mijn collectie geworden.