zaterdag 18 februari 2017

Op pad met de tiengrammer en met de vijfgrammer

Afgelopen donderdag, toen het ijs nog maar nauwelijks verdwenen was, beproefde ik mijn geluk ergens in een kanaaltje in Friesland. Ik wilde op mijn vrije middag graag de nieuwe Fair Play special cobold tiengrammer uittesten. Voor dat doel had ik speciaal een tweetal spinnertjes van gehamerde Indiana bladen gemaakt, die ik kreeg van Jan Bassez. De bladen zijn 40mm en vissen perfect voelbaar op de nieuwe tiengrammer. 

Het zou een taaie middag blijken te zijn. Slechts één aanbeet resulteerde in een klein snoekje.

Klein snoekje
Vandaag, nu het al een aantal dagen vorstvrij is geweest, wilde ik weer eens een paar bekende stekken in Groningen Stad bij langs. Ik koos ditmaal voor de Fair Play cobold vijfgrammer en een spinnertje van een Succès blad die ik à la stompe terrible zonder ruitertje op de as had gemonteerd. Draait als een tolletje! 

De geëigende stekken in de Groningse vijvers leverden niets op. Het water was ook overmatig troebel, zanderig. Na een uur besloot ik te verkasssen naar een vaartje ten zuiden van Groningen. Hier was het water wèl helder. Het zonnetje brak door, de wind ging liggen. Heerlijk om buiten te zijn.

Fair Play Cobold vijfgrammer en Shimano Symetre 500 met 12/00 Caperlan nylon
Na een tijdje kreeg ik een keiharde aanbeet op het spinnertje. Het bleek al snel een flinke snoek te zijn. Zij ging een paar keer gevaarlijk langdurig door de slip heen. Hengel maximaal rond, gierende slip en 12/00 nylon van links naar rechts door het water. Tussen hoop en vrees kon ik gelukkig genieten van een prachtige dril, waarbij de snoek telkens zichtbaar was in het ondiepe water.  Ondertussen kon een voorbijganger meegenieten van het schouwspel. Na de nodige lucht-acrobatiek (van de snoek; niet van mij) kon ik haar in mijn netje laten glijden. Het spinnertje zat vrij diep gehaakt maar met behulp van de kiewgreep en dankzij het weerhaakloze, dunne haakje was onthaken snel gebeurd. Ik mocht op de foto van de vrouw die was blijven staan te kijken, samen met de snoek die precies 90 cm bleek te meten.

Snoek 90cm aan de vijfgrammer!
Nagenietend van de mooie dril en de prachtige snoek, blijkt zowel ikzelf als mijn spinner licht gehavend.


Het deert me niet. Ik vang daarna niets meer maar ga met een tevreden lach op mijn gezicht naar huis. Deze vangst op de ultralichte vijfgrammer vergeet ik niet snel weer. Genieten!

donderdag 2 februari 2017

Het is weer lekker buiten!

Heerlijke middag bij het water doorgebracht. Wat was het buiten lekker, zeg. Hier en daar nog een beetje verdwaald ijs op het water, dat wel. De tiengrammer grafiet werd vandaag ingezet, 20/00 caperlan nylon, titanium onderlijn en een Bretton spinner maatje 5 en een redhead zonker streamertje op de haak gebonden. Ik ving een knappe snoek en later een klein snoekje die eerst een paar keer mis greep maar toen toch bleef hangen. 

Ook had ik nog gelegenheid de zelfbouw Bullock lepel uit te proberen. Nou dat ging prima, hij loopt mooi waggelend door het water maar de snoek liet hem links liggen. 

Genoten!

77 cm